Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Átfordulás

A trükk lényege, hogy a kutya átfordul a hossztengelye körül. Nagyon kedves látvány, és viszonylag egyszerűen megtanulható. A felfúvódásra hajlamos nagyobb testű fajtákat azonban kellő óvatossággal gyakoroltassuk. Alapszabály, hogy közvetlenül etetés után ne végeztessünk a kutyával átforduló gyakorlatot! Várjunk legalább egy órát az oktatással, de még jobb, ha etetési idő előtt gyakorolunk vele, mert az éhes kutya könnyebben motiválható a felkínált jutalomfalattal.

1. lépés: Az a legjobb, ha a kutya ekkor már megtanulta, hogyan tettesse magát halottnak (ld. az első trükk leírását), mert ez a trükk is ugyanabból a helyzetből indul. Fektessük le a kutyát. Tartsuk a jutalomfalatot az orra elé, majd húzzuk el az orrától a válla felé. Folytassuk a mozdulatot a válla körül a hátsó lábak irányában. A kutyának ekkor az oldalára kell fordulnia ahhoz, hogy szemével követni tudja a csemegét. Amint az oldalára feküdt, adjuk neki oda a jutalomfalatot.
2. lépés: Miután kutyánk tökéletesen elsajátította az oldalfekvés művészetét, már csak akkor jutalmazzuk, ha teljesen át is fordul. A falatot húzzuk tovább mindkét válla körül, ugyanis ha követni akarja, teljesen át kell fordulnia. Amint ezt megtette, mondjuk ki a „Fordul!” parancsot és adjuk oda a jutalomfalatot. Most már csak gyorsabbá, lendületesebbé kell tennünk a mozdulatsort, és az átfordulással készen is vagyunk.

Ha a kutya nem engedelmeskedik, a talajjal lehet gond. Sok kutya nem szívesen hajtja végre ezt a trükköt a kemény padlón, de legalábbis nem tudja tökéletesen bemutatni. Ha valóban erről van szó, akkor végeztessük vele a füvön, vagy tegyünk alá takarót, hogy puhábbnak érezze a talajt. Ha a kutya folyton felugrál, akkor a gyakorlatot több szakaszra osztva tanítsuk be neki, és minden lépés sikeres teljesítése után használjuk a klikkert, illetve jutalmazzunk. Így is elérjük a célt, csak kicsit több időbe telik.

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Facebook

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Augusztus >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Statisztika

Online: 1
Összes: 60865
Hónap: 503
Nap: 13