Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikor, mit és hol etessük a macskákat?

A macskák etetése

Mikor és mit?

Szemben a kutyákkal, akik addig esznek, amíg étel van előttük, a cicák csak akkor esznek, ha éhesek, tehát nyugodtan előttük lehet hagyni az ételt, ők nem fogják magukat „túlzabálni”.

„Házi macskákon végzett megfigyelések kimutatták, hogy az ízletes eledelekből történő tetszés szerinti fogyasztás lehetőségét élvező macskák is a sok (24 órán belül 12-20 alkalommal) történő kis mennyiségű táplálék fölvételt részesítik előnyben a napi egyszeri vagy kétszeri bőséges étkezéssel szemben. Úgy tűnik, a legtöbb macska képes energia fölvételét úgy szabályozni, hogy ne egye túl magát és ne hízzon el ... Ezért észszerűnek tűnik, hogy a macskák napi egy vagy két nagy adag helyett több alkalommal kapjanak kisebb adagokat. Ez a gyakorlatban teljesen bevált, és számos kedvtelésből tartott macskát „igény szerint” etetnek, azaz ahányszor az állat a nap folyamán kéri.

Európában a kedvtelésből tartott macskák átlagos testtömege csaknem 4 kg és napi energiaszükséglete mintegy 1344 kJ metabolizálható energia. Ezt mintegy 100 g száraz táp, vagy egy nagy dobozban foglalt tipikus macskakonzerv tartalmazza. Igen kevés macska képes ilyen mennyiségű táplálékot egyetlen étkezés alkalmával fölvenni, s így naponta legalább két, de inkább több étkezést kell számára biztosítani. Ezért jó gyakorlatnak tekinthető a macskák naponkénti többszöri etetése, étvágyuk szerint. Megoldás az is, ha a macska igénye szerint szabadon járulhat a számára kikészített, s legalább naponta kétszer cserélt eledelhez.” (Waltham könyv... — 106-107. oldal)

Nálunk állandóan van kint a cicák előtt — a naponta többször (legalább háromszor) cserélt friss vizecske és tejecske mellett — száraz táp, amiből kedvük szerint eszegethetnek, ezen kívül még naponta legalább kétszer (a kiscicák többször) kapnak egyéb nyers vagy főtt ételt, ill. konzervet, majd azután vitaminokat.

A száraz tápot egészségesebb is napi több, kis részletben etetni (így kisebb a húgykövek kialakulásának veszélye), mint egyszer vagy akár kétszer.

Friss tejet nyugodtan adhatunk cicánknak, ha szereti (a legtöbb cica nagyon szereti) ... jó minőségű, friss tejet, jó minőségű száraz táppal (pl. Hill's, Royal Canin) adhatunk nekik együtt, ezektől nem fognak hasmenést kapni. Egyetlen óvintézkedés, amit megtehetünk, hogy nagyon meleg nyári napokon csak éjszakára hagyjunk kint a cicának tejet.

Vigyázzunk, a romlékony eledelekből csak annyit szabad egyszerre a cicák elé tenni, amennyit legkésőbb egy órán belül meg tudnak enni!

Vigyázzunk, a cicák hajlamosak „menetrend” szerint élni, ezért nagyon zokon veszik, ha az általuk már megszokott időben nem kapnak enni...

 

Az üzletek választéka nálunk az egészséges táplálkozás követelményeinek rendkívül alacsony színvonalon felel meg, ez alól a macskaeledelek sem kivételek, vigyázzunk tehát arra, hogy magunknak és cicánknak is OLYAN ÉLELMISZEREKET VÁSÁROLJUNK, AMELYEK A LEHETŐ LEGKEVESEBB TARTÓSITÓSZERT, AROMÁT, SZINEZÉKET ÉS EGYÉB MESTERSÉGES ANYAGOT TARTALMAZNAK! LEJÁRT VAGY BIZONYTALAN SZAVATOSSÁGÚ ÉLELMISZERT NE VÁSÁROLJUNK, így ne vegyünk például kimért száraztápot sem, mivel annak összetétele, szavatossága nem bizonyítható megnyugtatóan, ráadásul az eredeti csomagolás megbontása nehezíti az élelmiszerek minőségének megőrzését.

A cicára még az embernél is ártalmasabbak a túlságosan fűszeres, sós ételek (pl. téliszalámi, gépsonka, parizer, májkonzerv, stb.), ilyeneket ne vegyünk és ne készítsünk neki. A cica ételét nagyon GYENGÉN SÓZZUK, de lehetőleg csak tengeri sóval.

HŰTŐSZEKRÉNYBŐL FRISSEN KIVETT ÉTELT, ITALT NE ADJUNK a cicának, mindig várjuk meg, amíg legalább szobahőmérsékletre (vagy inkább mancshőmérsékletre) felmelegszenek.

Vigyázzunk, MINDIG LEGYEN FRISS VIZ IS A SZÁRAZ CICAELEDEL MELLETT, különben húgyköve vagy veseköve képződhet a cicának.

SOHA NE ADJUNK A CICÁNAK NYERS SERTÉSHÚST, mert a sertés fertőzött lehet a macskánál elhullást okozó Aujeszky-féle vírussal. A hentestől vett bármilyen nyers húst jól mossuk le forró vízzel. Előfordulhat, hogy a hentes egymás után ugyanazzal a késsel és tőkén sertés- és egyéb húst vág, így a marhahús is szennyeződhet vírussal a hentesnél.

CSONTOS ÉTELT, legfőképp SZILÁNKOSAN TÖRŐ CSIRKECSONTOT NE ADJUNK A CICÁNAK, mert ezek már nagyon sok cica halálát okozták.

HALAT vagy még inkább MÁJAT csak nagyon MÓDJÁVAL ADJUNK a cicának.

Csak NAGYON RITKÁN ADJUNK a cicának MAGNÉZIUMBAN GAZDAG ÉTELEKET, PL. SAJTOT vagy a legtöbb száraz cicaeledelt (kivéve pl. a Hill's vagy a Royal Canin), mert azok a húgykövek képződését segítik.

ANTIBIOTIKUMOKAT CSAK VÉGSZÜKSÉGBEN engedjünk a cicának adni, mivel azok az állatoknál is tönkreteszik a bélflórát, aminek következtében fontos tápanyagok, vitaminok nem vagy csak nagyon gyengén tudnak felszívódni, ill. képződni a cica szervezetében — ha mégsem tudjuk elkerülni valamilyen antibiotikum adását, akkor kísérőként etessünk a cicával egy kis élő joghurtot vagy kefírt (Danone), az valamennyire ellensúlyozza a káros hatásokat.

 

Hol és mivel?

Egy félreeső, nyugodt sarokban „terítsünk” a cica számára, részben azért, hogy ne zavarja őt semmi evés közben, részben pedig vigyázzunk, hogy az étkezések között ne legyenek a tányérok a cica útjában, mert futkározás, játék közben könnyen felborítja azokat.

Vigyázzunk, az eledelt és az almot soha ne tegyük egymáshoz túl közel, mert az nemcsak a cica étvágyát rontaná, de nem is higiénikus.

A tányérok elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy a cicák nem nagyon szeretnek a fal felé fordulva enni, evés közben szeretik szemmel tartani a környezetüket — tehát a tányérok és a fal között hacsak lehet hagyjunk annyi helyet, ahol a cica kényelmesen elfér.

Nálunk ARCOPAL kis kerek mély és ovális lapos tányérokból esznek a cicák, ezen tányérok egyaránt nagyon praktikusak a tárolásnál, a tálalásnál és a melegítésnél, ráadásul használatuk sokkal egészségesebb is, mint a műanyag vagy a fém tányéroké.

A tányérokat célszerű visszahajló peremű tálcákra tenni, mivel a cicák könnyen letúrják a tányérokról az ételt, amit tálca nélkül nehezebb tisztítani, ráadásul pl. a hangyákat is odacsalhatja (a visszahajló, alulról nézve homorú peremen a hangyák nem tudnak a tálcára felmászni).

 

FELBONTOTT KONZERVDOBOZBAN SOHA NE HAGYJUNK ÉTELT, mert a levegő hatására káros vegyi folyamatok indulnak el a fém doboz oldalfala és az étel között, melyek következtében elszaporodnak a mérgező anyagok az ételben — ha a cica nem tudja egyszerre megenni a doboz tartalmát, akkor a maradékot egy másik tányérkában, fóliával letakarva tegyük el a hűtőszekrénybe, vagy a legegészségesebb megoldás, ha vákuumos edényt (Zepter) tudunk használni a tárolásra, ebben az esetben ráadásul nincs szükség a hűtőszekrényre sem.

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Facebook

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Augusztus >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Statisztika

Online: 1
Összes: 60865
Hónap: 503
Nap: 14