Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kezdő kutya gazdiknak!

 

Egy kiskutya hihetetlenül édes tud lenni, de aztán jön a mindent széttépő, összenyálazó korszaka, de ettől persze csak még imádnivalóbb. Majd sorra kiássa a virágokat, felmászik a kanapéra, és mégis egyre jobban szeretjük. Ahogy kinő a gyerek és kamaszkorból már egészen szófogadó lesz, mert már ismer és tudja, mivel vehet le a lábunkról és azt is, meddig mehet el a rosszalkodásban, szóval ekkora már igazi társunkká válik. Idős korára rájövünk, hogy életünk nélkülözhetetlen része lett az évek során.

Az első lépése egy leendő kutyatartónak az eb kiválasztása. Az egyetlen tanács, amit mindenki fogadjon meg: hinni kell a „szerelem első látásra” érzésnek. Így biztos, hogy jól fogunk dönteni, akár menhelyről fogadunk örökbe, akár kenelből vásárolunk.


Mielőtt hazavisszük, van néhány teendőnk...

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy vegyünk meg neki mindent, ami az ő kis életéhez szükséges és kiskutya1ami a sajátja: kosár, etetős és itatós tál, nyakörv és egy játék. Gondoljunk csak bele, hogy eddig sok kiskutya között élt, és ez lesz az első estéje egy új helyen, egyedül. A legjobb, ha egy olyan régi plüssállatot adunk neki, amihez oda tud bújni.

Kutyaeledelből a szaftos, húsos fajtát válasszuk, de ha tanácstalanok vagyunk, kérdezzük meg az eladót. Eleinte egy kis párizsit vagy májkrémet szívesen majszol majd, de tejet ne adjunk neki mert az hasmenést okozhat.

Ilyenkor még száraz tápot nem tud enni, mert a fogai gyengék, és nem képes elrágni. Innivalója mindig legyen, amit gyakran ellenőrizni kell mert előfordulhat, hogy kiborítja vagy véletlenül belefekszik.


Az első éjszaka...

Nagy valószínűséggel eléggé sírdogálós lesz, de emiatt nem szabad megorrolni! Meg kell szoknia új lakhelyét és, hogy nem nyalogatják vagy játszanak vele a testvérei. Igen, a kis elesett hangú nyüszítés anyai ösztönöket ébreszt majd, de ebben az esetben zordnak kell lenni, és vissza kell rakni a saját kosarába. Arra azért figyeljünk, hogy ne legyen túl messze tőlünk. Ha nagyon szomorú és a szívünk majd megszakad, akkor inkább üljünk oda hozzá egy kicsit, de az ágyba bevinni tilos! A jó dolgot ugyanis könnyű megszokni, épp ezért nem kell, hogy az újdonsült „családtag” a paplanok közt találja meg az ő birodalmát, mert ha nagy méretű kutyáról van szó, jobb ha új heverő után nézünk.


Az első közös nap...

Úgy szervezzük, hogy kis kedvencünket semmiképp se kelljen egyedül hagyni néhány napig. Ez nagyon fontos, mivel még kicsi egész nap sírni fog utánunk, és aztán ezt a viselkedést nehezen fogja elhagyni, ha egyáltalán leszokik róla. És a szomszédokat sem célszerű a kutya ellen hangolni. Ez az első nap az ismerkedésé. Ne várjunk tőle túl nagy játszadozást, mert többnyire enni és aludni fog.


Az első hetek...


kiskutya3Egy jó darabig még nem mehet utcára, de még a kertbe se, amíg meg nem kapta a megfelelő oltásokat, de ez idő alatt alkalom nyílik az összebarátkozásra. Ahogy növöget, már tudunk vele játszani, akár egy kisebb labdával is.

Aki kertes házban lakik, az már a szobatisztaságra is elkezdheti tanítgatni. Eleinte ha összeszedtük szilárd végtermékét, ne dobjuk ki, hanem tegyük a kert egy olyan szegletébe, amit kutya toiletnek szentelünk. Aztán szemfülesnek kell lenni, és ahogy pisilni szeretne, rögtön meg kell fogni és kivinni a már említett illemhelyre. Nem baj, ha csak a "végére" érünk oda, mert idővel megtanulja illetve kiszagolja, hogy hova szabad és hova nem.

A panelban tartott ebeknél kicsit nehezebb a helyzet. Itt az „órarend” a fontos. A kutyák nagyon okosak és ha rendszeresen reggel 6kor, délben, négykor és este 8 kor visszük le (mert legalább négyszer le kell) akkor ő eszerint fogja programozni magát. Arra azért jobb ha felkészülünk, hogy a szobatisztaság nem megy egyik napról a másikra!Túl az első hónapon...

Most már kutyus és gazdi ismeri egymást, és kis lakótársad is megszokta a helyét. Ezért itt az ideje a tanulásnak. Mivel ifjú tanoncunk még egy kis kajla eb, nem kell túl bonyolult dolgokra oktatni. Elég hamar rájövünk, hogy mennyi munka, mire Ül!-re valóban azt teszi és nem lefekszik, farkat csóvál vagy elszalad.

A jutalmazás módszere nagyon hatékony tud lenni, de mindig csak kifejezetten kutyáknak való falatkával etessük, különben elhízhat vagy beteg lehet. A táplálása során arra kell figyelni, hogy korának megfelelő, leginkább minőségi száraztápot egyen mert a házi koszttól vitaminhiánya lesz.

Kedves gazdi, most már mindent tudsz az első hetek, hónapok nehézségéről. Egyébként egy percig se aggódj, úgy belejössz majd, mint kiskutya az ugatásba!

 

A kutya gondozása

 

A felelősségteljes állattartás fontos eleme az egészséges kutya otthoni rendszeres gondozása és ellenőrzése. Ez több feladatot ró a gazdira:

 1. Naponta ellenőrizze a kutya étvágyat, a bélsárürítést, az ivóvízfogyást és a vizeletürítést is.

 2. Ha több kutyát tart, győződjön meg róla, hogy mind hozzáfér-e az eleséghez és az ivóvízhez.

 3. Havonta ellenőrizze a kutya testtömegét.  

 4. Csak az állat életkorának, életmódjának és egészségi állapotának megfelelő tápot etessen. Ha vált, fokozatosan tegye.

 5. Folyamatosan gondoskodjon megfelelő mennyiségű friss ivóvízről.

 6. Gondoskodjon a tartalmas élet kellékeiről, a rendszeres sétáról, foglalkozásokról és játékról. Minden kutyát érdemes kölyökkorában kutyaóvodába vinni és legalább alapvető engedelmességi kiképzésben részesíteni.

 7. Tegye biztonságossá a környezetet. Ne tartson mérgező szobanövényeket, rejtse el az elektromos kábeleket, megfontoltan alkalmazza a rovarölő szereket és biztonságosan zárja el a háztartási vegyszereket és az elhasznált elemeket.

 8. Kefélje ki rendszeresen a kutya bundáját. Séta után ellenőrizze, hogy van-e benne toklász vagy kullancs?

 9. Szükség szerint vágja le a túlnőtt körmöket.

 10. Gondoskodjon rendszeresen az esedékes külső és belső parazitaellenes kezelésekről, valamint a védőoltások beadatásáról.

 11. A nem kimondottan tenyészállatnak tartott kutyákat időben, 6 hónapos életkor körül ivartalaníttassa.

 12. Legalább évente állatorvossal is vizsgáltassa meg a kutyát.

 

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Statisztika

Online: 1
Összes: 96220
Hónap: 1463
Nap: 38