Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya szobatisztaságra nevelése

A kutya szobatisztaságra nevelése gondot okozhat sok gazdi számára. De szerencsésre ez a probléma is orvosolható csak meg kell találni a legjobb módot arra, hogy a kutyát hozzászoktassuk: házon kívül végezze a dolgát. Megfelelő felkészültséggel a végeredmény hasonlóképpen alakul.Kezdetben sok energiát és még több türelmet igényel a feladat, de minél következetesebbek vagyunk, annál gyorsabban fogja megérteni az új elvárásokat.

 

A kölyök szobatisztaságra nevelése

Először is ki kell alakítani az etetés és itatás rendszerét. Kezdettől fogva szoktassuk hozzá a kutyát, hogy mely időpontokban fog enni kapni. Minthogy a kiskutya napjában sokszor iszik, piszkítani is többször fog. Az etetési időpontokat úgy érdemes rögzíteni, hogy akik otthon vannak, arra is ráérjenek, hogy a kiskutyát kiengedjék a dolgát végezni.

A kölyök leggyakrabban etetést követően 10-20 perccel szokott üríteni, illetve közvetlenül ébredés vagy játszadozás után. A szobatisztaságra szoktatás akkor a legsikeresebb, ha ilyenkor ki tudjuk vinni a lakásból. Ezen túlmenően összpontosítsunk a kellő dicsérettel, amivel a kutyában megerősítjük, hogy ha rájön a szükség, ki kell mennie, valamint immár odakint, melyek a preferált ürítési helyszínek: gyep, kavicságy, beton – ami a leginkább megfelelő a számunkra.

american-staffordshire-terrier-puppy-yawning.jpg

Házon belül

A siker titka a felügyeleten és a szükség szerinti bezáráson múlik. Ha otthon vagyunk, mindig figyeljünk oda a kölyökre. Tartsuk őt magunk mellett, ha kell, vegyük pórázra, illetve kössük oda valamelyik bútorhoz, hogy ne mászkálhasson el. Ha nyugtalannak látjuk, vagy nyüszögni kezd, vagy körbe-körbe szimatol, itt az idő, hogy hamar kivigyük a kertbe. Ezek a jelek ugyanis a közelgő „eseményre” utalnak.

Ha nem áll módunkban figyelni a kölyköt, a legjobb, ha bezárjuk valahová. Ha megszokta, hogy a szállítódobozában legyen, tegyük be oda, már ha nem szándékozunk túl sokáig távol lenni. Egy kisebb helyiség, amelyet kinevezünk nevelőszobának, szintén jól megoldást jelenthet. Legyen mosható a padlója, és tegyünk be elegendő játékszert, valamint távolítsuk el belőle a kölyökre veszedelmes tárgyakat. Ne rekesszük el azonban túl gyakran a kiskutyát, mert magányosnak fogja érezni magát. A kutyakölyök társas lény, emberekre, illetve más kutyák, állatok közelében szeret lenni.

A szabadban

Biztosítsunk kellő hosszúságú időt a szobatisztaság elsajátítására. Vigyük ki mindannyiszor, ha erre utaló jelet látunk, és akkor is, ha úgy gondoljuk, most már ideje volna. Amikor hozzálát a dolgát végezni, alaposan dicsérjük meg. Használjunk ehhez valamely vezényszót is (például „menj pisilni”), amit a kutya megtanul összekapcsolni a kívánatos tevékenységgel. Dolga végeztével jöhet egy kis játék.

Gondok a szobatisztasággal

Mit tegyünk akkor, ha a kiskutya nem akar odakint piszkítani? Vagy ami még rosszabb, akkor végzi el a dolgát, amikor bejött? Az ilyen baleseteknek sokféle oka lehet. Először is, ha a kölyök olyankor van kint, amikor nem kell neki üríteni. Másodszor, ha nem adtunk elég időt neki ahhoz, hogy elvégezze a dolgát. Harmadszor, nem figyeltünk rá oda idebenn. Negyedszer: ugyan elég hosszú időt töltöttünk vele odakinn, de hagytuk, hogy csak játsszon, és nem került sor a piszkításra. Meg kell szoknia a szabályt: „pisi, kaki először, aztán jöhet a játék”.

Ha a kölyök nem akar üríteni, amikor kivisszük, várjunk vele kicsit hosszabb ideig. Ha ez nem vezet eredményre, vigyük vissza a házba, és csukjuk be a dobozába, vagy figyeljünk éberen, mikor mutatja jelét annak, hogy ürítenie kell. Ha ilyet észlelünk, azonnal vigyük ki a kívánatos helyre. Ne felejtsük el alaposan megdicsérni, ha ilyenkor szépen elvégezte a dolgát.

Mit tegyünk akkor, ha a kiskutya bepiszkított a lakásba? Ne büntessük meg, ha nem láttuk magát a „balesetet”. Jegyezzük meg, hogy ha a jutalom vagy büntetés nem az eseményt követő tizenöt másodpercen belül érkezik, a kutya nem fog emlékezni rá, miért is jutalmaztuk vagy büntettük meg. Tehát takarítsuk fel a mellékterméket, és fogadjuk meg, hogy legközelebb jobban figyelünk majd. Ha viszont a szemünk láttára kezd el üríteni a kutya odabenn, azonnal szóljunk rá hangosan és határozottan: „Kifelé!” Ezzel egy időben nyaláboljuk fel a kölyköt és vigyük ki a piszkításra kijelölt helyre. Ha odakinn történik meg az ürítés, ne felejtkezzünk meg a dicséretről.

A felnőtt kutya szobatisztaságra nevelése

Ha olyan kifejlett kutya kerül hozzánk, amelynek a szobatisztasága kívánnivalókat hagy maga után, kezeljük úgy, mintha kölyökkutya volna: alkalmazzuk a megelőzés és a rendszeresség módszerét. A kölyök és a felnőtt kutya között annyi a különbség, hogy az utóbbi sokkal tovább tudja visszatartani a szükségét.

Reggel, este, valamint etetések után vigyük ki a kutyát a lakásból, mindig ugyanarra a helyre, és várjunk, amíg el nem végzi a dolgát. Amikor odabent van, mindig tartsuk rajta a szemünket, amennyire csak lehet. Ha azt látjuk, hogy feltűnően szimatol a földön, vagy ürítéshez készülődik, egy hangos tiltó parancs mellett gyorsan vigyük ki az udvarra. Amikor nem tudunk vele lenni zárjuk be valamely kis területre: például a ládájába vagy a fürdőszobába.

Új otthon, régi illatok

Amikor új felnőtt kutyára teszünk szert, és korábban is volt már kutya a lakásban, előfordulhat, hogy a régi kutyánk itt-ott hagyott némi vizeletet a szőnyegen például. Hiába teszünk meg mindent az új eb nevelésére, amikor megérzi ezt a csak kutyák számára érzékelhető, enyhe vizeletszagot, és úgy véli, számra is megfelelő helyet talált a pisilésre. Habár nem száz százalékos biztonságú módszer, ultraviola fényben a régi, halvány vizeletfoltok is láthatóvá válnak. Műszaki boltban kaphatunk ilyen lámpát, és ennek fényénél a vizeletfolt zöldesen dereng majd. Tartsuk távol a kutyát ettől a szőnyegtől, és ütemezzünk be egy gőzölős szőnyegtisztítást.

A vizeletszaggal mi is kijelölhetünk kertben olyan helyet, ahová mi szeretnénk, ha kutyánk odaszokna. Ehhez tegyünk oda vizelettel átitatott újságpapír darabokat.

Gondok a költözéskor

Egy új helyre történő költözés összezavarhatja a kifejlett kutyát. Mivel még nem alakította ki a territóriumát az új otthonában, mindenfelé vizeletjeleket helyez el, sokszor rossz helyen is. Ha ez a helytelen viselkedés nem akar abbamaradni, tegyük az etetőtálját az egyik ilyen „tilos” hely mellé. A kutya nem szokott odapiszkítani, ahol eszik, vagy alszik.

Ritka balesetek

Amikor egy vendégünkkel felnőtt kutya is érkezik látogatóba, a kutyák között jelölési verseny veheti kezdetét. Kutyánk még később is újra meg újra felül akarja jelölni esetleg a már rég hazament vendég kutya által lepisilt helyeket. Ha lehet, a vendég kutya ne jöjjön be a lakásba, hacsak nem tudjuk szemmel tartani őket, vagy nincsenek bezárva a dobozukba.

Előfordul, hogy teljesen szobatiszta kutyánk egyszer csak bepiszkít. Ilyesmi megtörténhet, ha a szokásos kint tartózkodás során valami nagyon megzavarta vagy lekötötte, így nem végezte el a dolgát, amikor kellett volna. Lehet, hogy nagyon be akart jönni, mondjuk enni, vagy üdvözölni egy vendéget. Ha ez csak egyedi alkalom volt, aggodalomra semmi ok. Ha viszont visszatérő problémává válik, ismét vegyük kezelésbe az ebet úgy, mintha kiskutya volna.

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Facebook

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Augusztus >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Statisztika

Online: 1
Összes: 60865
Hónap: 503
Nap: 14